Artikels

Laat stress je werkplezier niet vergallen


Kleurrijke werkstress

Insight LogoHet stressmodel van Insights Discovery biedt een eenvoudige manier om stress inzichtelijk te maken. Door psychologische kenmerken en gedragspatronen te koppelen aan de vier kleuren, wordt het eenvoudiger om stressgedrag en stressfactoren te herkennen en aan te pakken. Hoewel iedereen alle 4 de kleuren in zich heeft en gebruikt, hebben we doorgaans een voorkeur voor 1 of 2 van de kleuren. De kleuren staan voor gedragsvoorkeuren die bepalen hoe we reageren, denken en handelen. En waar we stress van krijgen, hoe dat stressgedrag eruitziet en wat we nodig hebben om stress weg te nemen.

 Insights goede en slechte dag

Meer informatie over de Insights methode: Energie Toolbox!


Wat bezorgt de 4 kleuren werkstress?

Hoe ziet dat stressgedrag eruit? En hoe kun je kleurrijke stress wegnemen?

Helder Blauw

 • Ik krijg stress van: een slechte voorbereiding, afgesneden bochten, afgedwongen spontane beslissingen, sociale afleidingen en te weinig informatie, logica of structuur.
 • Als ik gestrest ben dan: word ik heel kritisch, leg ik op alle slakken zout, word ik stug en ijzig, raak ik gefixeerd op details en rationele analyses.
 • Je kunt mijn stress wegnemen door: mij om feedback te vragen over hoe nu verder, mij gedetailleerde informatie en ondersteuning te geven, opnieuw te beginnen maar dit keer met een grondige analyse.

Zacht Groen

 • Ik krijg stress van: gebrek aan respect, niet-onderkende gevoelens, onverwachte veranderingen, inbreuk op mijn normen en waarden, dreiging van conflict.
 • Als ik gestrest ben dan: word ik stil en trek ik me terug, zet ik mijn hakken in het zand, zak ik weg in passiviteit en eindeloze (zelf)beschouwing, word ik opstandig en principieel.
 • Je kunt mijn stress wegnemen door: begrip te tonen voor mijn gevoelens, echt naar me te luisteren en vertrouwen te herstellen, het werk even te laten en me rust te geven, mijn waarden en normen te respecteren.

Stralend Geel

 • Ik krijg stress van: buitensluiting, afgewezen of vergeten worden, ingeperkte vrijheid, inflexibel of muggenzifterig gedrag, strakke procedures, afgezonderd werken.
 • Als ik gestrest ben dan: word ik overgevoelig, scherp en emotioneel, ga ik veel en hard praten, word ik chaotisch en ga ik bochten afsnijden, voel ik me verongelijkt.
 • Je kunt mijn stress wegnemen door: me alles eruit te laten gooien en dan pas verder te gaan, me bewegingsruimte of een uitweg te bieden, de spanning te breken met een grapje, de aandacht naar iets anders te verleggen.

Vurig Rood

 • Ik krijg stress van: niet-doorgehakte knopen, controleverlies, gebrek aan leiderschap, passiviteit en traagheid, opgekropte emoties, te veel blabla.
 • Als ik gestrest ben dan: word ik ongeduldig, dominant, fel en veeleisend, ga ik in de aanval, schiet ik door in de controle, neem ik alles over, hou ik me niet meer bezig met gevoeligheden.
 • Je kunt mijn stress wegnemen door: me snel actie te laten ondernemen, me een beslissing te laten nemen, mij de touwtjes in handen te geven, me mijn standpunt te laten toelichten.

Lees het volledige artikel ‘Van zelfinzicht naar werkgeluk


Hoe maak je werkstress bespreekbaar?

Het is in alle gevallen cruciaal om (werk)stress bespreekbaar te maken. Maar hoe doe je dat? Je leest het in ons magazine ‘Van zelfinzicht naar werkgeluk’.

Je ben je op zoek naar ondersteuning in jouw organisatie: contacteer me voor een vrijblijvend intake gesprek.


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s