Eigen opinie

Ga voor autonomie, verbondenheid en competentie

Ondanks de populariteit van Maslow’s Hiërarchie, zijn er niet veel recente gegevens om dit te ondersteunen. De hedendaagse wetenschap wijst in plaats daarvan op drie universele psychologische behoeften. Als je echt wilt profiteren van deze nieuwe wetenschap – in plaats van je te richten op een piramide van behoeften – moet je je richten op: autonomie, verbondenheid en competentie.

  • Autonomie is de behoefte van mensen om te zien dat ze keuzes hebben, dat wat ze doen, uit vrije wil is en dat ze de bron zijn van hun eigen acties. De manier waarop leiders informatie en situaties omkaderen, bevordert de waarschijnlijkheid dat een persoon autonomie waarneemt of ondermijnt.
  • Verbondenheid is de behoefte van mensen om te zorgen voor en verzorgd te worden door anderen, om zich verbonden te voelen met anderen zonder zorgen over nevenmotieven, en om te voelen dat ze bijdragen aan iets dat groter is dan zijzelf. Leiders hebben een geweldige kans om mensen betekenis te laten ontlenen aan hun werk.
  • Competentie is de behoefte van mensen om zich effectief te voelen bij het aangaan van alledaagse uitdagingen en kansen, het tonen van vaardigheden in de tijd en het ervaren van een gevoel van groei en bloei. Leiders kunnen mensen opnieuw stimuleren om te groeien en te leren. In tegenstelling tot de behoeften van Maslow zijn deze drie basisbehoeften niet hiërarchisch of sequentieel. Ze zijn fundamenteel voor alle mensen en ons vermogen om te bloeien

De boodschap aan leiders is dat wanneer aan de drie elementaire psychologische behoeften wordt voldaan op de werkplek, mensen de dagelijkse motivatie van hoge kwaliteit ervaren die werknemers werkpassie voedt – en alle inherente voordelen die afkomstig zijn van actief betrokken personen op het werk.


Om te profiteren van de wetenschap, moet je focus op leiderschap verschuiven van: “Wat kan ik mensen geven om hen te motiveren?”

Naar “Hoe kan ik de tevredenheid van mensen over autonomie, verbondenheid en competentie bevorderen?”

Onderschat niet de capaciteit van uw mensen – inderdaad, hun verlangen – om altijd en overal hoogwaardige motivatie op het werk te ervaren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s