Geen categorie

Probeer autonomie, geen controle

Niet alles wat ertoe doet, kan worden gecontroleerd, en niet alles wat kan worden gecontroleerd, is van belang.

Dat is de paradox van het leven: we willen dingen op onze manier, maar meestal gaan dingen een eigen leven leiden. Wat als we stoppen met proberen om ‘alles’ te controleren? En als we beginnen te vertrouwen op ons aanpassingsvermogen?

Als u controle heeft, kunt u risico’s nemen die u anders misschien niet zou nemen. Voordat u aan een extreme activiteit begint, kunt u meten en beoordelen of het risico acceptabel is of niet. Wat echter kan worden gemeten, heeft zijn limieten. En die limieten zijn kleiner dan we zouden willen geloven.


De controlerende geest

Onder controle zijn kan je sereniteit brengen, maar kan ook anderen gek maken.
In het extreme is controle een signaal dat we onszelf, anderen en het universum niet vertrouwen. Wij geloven dat, als we niet ingrijpen, alles en iedereen zal instorten. Dat komt omdat we denken dat de wereld om ons draait – en dat doet het natuurlijk niet.

Er zijn twee categorieën van controlerende geesten: Control Freaks en Worry Warts

  • Control Freaks hebben een meer dan gemiddelde behoefte aan controle. Ze geloven dat ze, als ze controle over externe gebeurtenissen of andere mensen kunnen krijgen, lijden vermijden – controle kan voorkomen dat slechte dingen met hen gebeuren.
  • Worry Warts, aan de andere kant, maakt zich te veel zorgen over alles – van natuurlijke ziekten tot willekeurige problemen. Ze houden ervan om het worstcasescenario als het meest waarschijnlijk te beschouwen.

Willen controleren is hetzelfde als gecontroleerd willen worden. We worden afhankelijk van wat we willen domineren.

Controle is een verdedigingsmechanisme om onze status-quo te beschermen. We zijn bang voor mogelijke nadelige resultaten. Door proberen te beheren hoe alles werkt en iedereen zich gedraagt, veranderen we onze geest in een controlerende geest

De paradox van controle is dat de angst om iets te verliezen ons niet toestaat te genieten van wat we proberen te beschermen. Over-beschermend worden, zal meestal averechts werken.


Probeer autonomie, geen controle

Raad eens wat de belangrijkste bijdrager aan geluk is?
Geld? Roem? Schoonheid? Nee, nee en nee.

Volgens The Journal of Personality and Social Psychology is het gevoel dat je gewoonten en activiteiten zelfgekozen en zelfbevestigend zijn veel belangrijker dan je uiterlijk of rijkdom.

Autonomie is het beste geschenk dat u uzelf en anderen kunt geven.

Geluk gaat over de controle over je leven, niet over het beheersen van elk aspect ervan

Van oudsher ging men ervan uit dat mensen een job promotie wilden hebben om controle over anderen te hebben. Macht wilde en de leiding hebben (over anderen) – beïnvloeden wat andere mensen doen en hoe ze het doen. Een recente studie suggereert dat mensen die meer macht willen, één ding willen beheersen: zichzelf.
Onderzoekers van verschillende universiteiten evalueerden twee verschillende noties van macht – macht als invloed en macht als autonomie.

  • Macht als invloed komt tot uiting in het hebben van controle over anderen.
  • Macht als autonomie daarentegen is een vorm van macht die mensen in staat stelt om externe invloeden te negeren of te weerstaan. Ze kunnen hun eigen bestemming bepalen

Mensen verlangen de macht niet om meester te zijn over anderen, maar om een ​​meester te zijn in hun eigen domein – ze willen hun eigen lot beheersen.

Autonomie – het gevoel dat je je keuzes bepaalt – is niet hetzelfde als de behoefte om alles en iedereen in je leven te beheersen

Wanneer je de drang voelt om alles en iedereen te beheersen, vraag jezelf dan af: “Waar ben ik bang voor?
Omhels verrassingen – niet alles wat onverwacht is, is negatief.


Kies hoe u uw leven leidt, wat u wilt doen en hoe u het wilt doen. Leer te identificeren wat je kunt veranderen van wat je niet kunt. Probeer niet te beheersen wat buiten je invloed ligt – autonomie gaat over het maken van keuzes.
Wil je de controle over je leven terugwinnen?
Stel jezelf vrij van de noodzaak om alles te controleren – wat er gaat gebeuren, gaat gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s