career, change, Coaching, KernTalenten methode, leadership, Lifespan

Accepteren wat je niet bent

Een tijdje geleden was ik met iemand in gesprek die me advies gaf over hoe ik mezelf en mijn bedrijf meer zichtbaar kan maken. Altijd een interessant en boeiend topic om over te discussieren. Er zijn verschillende manier waarop iemand naar buiten kan treden: de ene persoon zal meer energie krijgen van informatieoverdracht, de andere persoon eerder van anderen te overtuigen van een mening of iets te verkopen of misschien doe je het gewoon graag voor de impact dat je hebt op je publiek.

Ik persoonlijk word zeker niet gedreven door het laatste voorbeeld.

De afgelopen jaren heb ik dat geaccepteerd – moeten accepteren – want als ik tegen mijn eigen bedrading inga en allemaal dingen ga ondernemen die niet passen bij mijn energie-ritme, dan blijft er weinig van mij over.  

En voor wie zou ik dat eigenlijk doen? Anderen hebben er namelijk ook niets aan als ik iets probeer te zijn wat ik niet ben. Dan kan ik nooit de beste en leukste versie van mezelf zijn. Ik ben dan eerder de vermoeide en chagrijnige versie van mezelf. En die is echt voor niemand leuk… 

En als je niet accepteert ‘wie je bent’ of ‘wat je niet bent’, is de kans groot dat je allerlei dingen gaat doen die niet passen bij je bedrading. Het is dan bijna gegarandeerd dat je vervolgens last gaat krijgen van wat jouw persoonlijkheid met zich meebrengt.  

En dat is zonde, want je bent niet voor niets wie je bent. Juist daarmee kun je waarde creëren voor de wereld om je heen. Hoe minder jij probeert te zijn wat je niet bent, des te meer ruimte er is om te zijn wat je wel bent. En daar ga je vooral plezier van hebben. 



In tussentijd … als je zelf meer wilt weten over je eigen energiegevers en -vreters … contacteer me dan zeker. Een kerntalenten analyse helpt je een heel eind op weg naar zelfkennis over jouw energiegevers en -vreters.


Plaats een reactie